HOE WERKT ZONNE ENERGIE EIGENLIJK?

De zon is de bron van alle andere energiebronnen op de wereld. Of het nu gaat om windenergie, om fossiele brandstoffen als olie en gas, geothermische energie of waterkrachtcentrales: door de enorme invloed van zonnestraling op de wereld zijn alle overige energiebronnen direct of indirect door zonne-energie ontstaan.

Bespaar fors op uw energiekosten en maak uw woning behaaglijker met gesubsidieerde woningisolatie.

Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan.

ULTRAVIOLETTE STRALING

De voor ons interessante en voor het leven op aarde essentiële deel van de zonnestraling die we ontvangen is de zogenaamde ultraviolette straling. In West-Europa ontvangen we ongeveer de helft van wat het Midden-Oosten ontvangt, maar nog ruim meer dan voldoende om in onze totale electriciteitsbehoefte te voorzien.

ZONNECEL

Om het principe eenvoudig te houden: de ultraviolette straling raakt een zonnecel. De energierijke fotondeeltjes die in ultraviolette straling zitten raken de zonnecel waardoor de elektronen van de atomen van het zonnecel materiaal vrijgemaakt worden. Hierdoor ontstaat een electrische lading.

SERIE VAN ZONNECELLEN

Door zonnecellen in serie te koppelen (dat is in feite wat een zonnepaneel is) wordt er een grote electrische spanning opgebouwd.

OMVORMER

Via allerlei bekabeling loopt de opgebouwde zonnestroom naar een omvormer. Deze omvormer zet de zonnestroom om in wisselstroom die wij kunnen gebruiken. Wisselstroom die niet direct door ons afgenomen wordt, wordt via een speciale meter het regionale electriciteitsnetwerk ‘ingepompt,’ waarvoor u een opbrengst ontvangt.