Inregelen en onderhoud

Het inregelen en onderhouden van een mechanisch ventilatiesysteem is veel werk. Het inregelen is noodzakelijk voor uw gezondheid, er is zelfs een wetgeving (EPB-wetgeving) waarin staat dat het systeem moet voldoen aan bepaalde normen. Tijdens het inregelen kan het goed ingesteld worden en verhoogt ook uw woningwaard een energielabel. Onderhoud is ook nodig, zo is er bijvoorbeeld een reiniging om de 6 jaar nodig.

Bespaar fors op uw energiekosten en maak uw woning behaaglijker met gesubsidieerde woningisolatie.
Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan.

Inregelen

Inregelen is het afstellen van apparatuur. Het inregelen moet gebeuren bij mechanische systemen (B, C & D), dit is heel belangrijk, want bij die systemen wordt alles zelf door de apparatuur geregeld. Als dit niet correct gebeurt is er geen balans en heeft het systeem minder nut en kan de temperatuur en het luchtklimaat oncomfortabel worden, maar het zullen geen hele heftige gevolgen zijn. Het zal nooit helemaal in balans zijn, omdat er bijvoorbeeld soms wel eens een deur openstaat. Met het inregelen moet hier allemaal rekening mee gehouden worden. Dit moet daarom gedaan worden door vakmensen. Het wordt aangeraden om dit elke 4 jaar te laten doen.

Onderhoud

De onderhoud van uw ventilatiesysteem is essentieel, niet alleen voor de werking van het systeem maar ook voor uw gezondheid. De vervuilde lucht kan bacteriën, schimmels en vocht bevatten. Als dat 24 uur per dag door de ventilatiesystemen kan dat zich gaan ophopen in de filters. Als gevolg komt er minder verse lucht uw huis binnen. Er kunnen zelfs schadelijke stoffen bij zitten als de ophoping heel groot wordt. Zelf onderhouden is mogelijk, denk aan het reinigen van luchtkanalen en ventielen. De filters moeten maandelijks schoongemaakt worden en vervangen worden als ze niet meer schoon te krijgen zijn. De ventilatie-unit moet onderhouden worden door professionals, het liefst om de 2 jaar.

 

Wat kost het?

De exacte kosten hangen van verschillende factoren af. Maar om u een idee te geven, de gemiddelde prijzen:

  • Inregelen – €150 tot €210
  • Onderhoud ventilatie-unit – €175 tot €265

7

Balansventilatie

7

Vraag en antwoord

7

Kruipruimte vochtventilatie

7

Ventilatierooster

7

Mechanische ventilatie

7

Ventilatie op school

7

Verwarming en ventilatie