Huis, comfort & koude
Een comfortabel en behaaglijk huis is heel belangrijk. Een huis dat tochtig of klam of kil aanvoelt wordt door veel mensen als onprettig ervaren. Veel mensen compenseren dit door de verwarming hoger te draaien, een kostenverhogende en niet altijd comfortverhogende aanpak. Beter is het om te zorgen dat een huis goed geïsoleerd is, en verwarming goed verdeeld wordt over zowel verdiepingen als vloeren, wanden en plafonds.
Voordeel hierbij is natuurlijk dat u door isolatie zowel energie als kosten bespaart énde waarde van uw woning verhoogt.
Het binnenklimaat van een woning
Met binnenklimaat bedoelen we de verhouding tussen verschillende factoren zoals de luchtvochtigheid, de gemiddelde luchttemperatuur, bepaalde tochtstromen en de temparatuur en vochtigheid van muren, vloer en plafond.
In simpele bewoordingen: bewoners voelen zich het meeste op hun gemak bij een bepaalde temperatuur en bij een bepaald vochtigheidsgehalte. Zodra lucht te warm of te koud wordt of te vochtig of te droog gaan mensen zich onbehaaglijk voelen. Situaties als een koude vloer of een klamme muur dragen daar sterk aan bij.
Koude & vocht in de woning
Door gebrekkige isolatie en ventilatie ontstaan er koude- en vochtplaatsen in de woning, zoals bijvoorbeeld een niet-geïsoleerde vloer die enkele graden kouder is dan de luchtstroom die een meter boven de vloer aanwezig is. In een woonkamer kan er zomaar 4 tot 5 graden Celsius verschil zitten tussen vloer en plafond !
Qua vochtigheidsgraad voelen mensen zich het prettigst bij een percnetage tussen minimaal 60% en maximaal 85%. Bij slechte of niet-geïsoleerde woningen is dat percentage vaak hoger aangezien waterdamp uit de lucht condenseert op koude (niet geïsoleerde) oppervlaktes waardoor de vochtigheidsgraad.
Een bijkomend probleem van niet-geïsoleerde oppervlaktes als bijvoorbeeld een vloer, maar ook bijvoorbeeld enkel glas is dat ze werken als een soort 'koude radiator' ofwel: in plaats van warmte stralen ze koude uit, wat bijdraagt tot het onbehaaglijke en oncomfortabele gevoel.
Hoe op te lossen?
Door een woning goed (na) te isoleren worden koude oppervlaktes aangepakt. Hierdoor worden de temperatuurverschillen veel minder en zal ook vocht niet meer condenseren. Uit onderzoek blijkt keer op keer weer dat geïsoleerde woningen veel behaaglijker en comfortabeler zijn dan niet-geïsoleerde woningen.
Een goede stap is het isoleren van de kruipruimte/onderkant begane grond vloer, de (spouw)muren en overstappen op dubbel glas (meerdere varianten).
Leefcomfort verbetert door kruipruimte isolatie
Kruipruimte isolatie zorgt voor vermindering van het vochtpercentage in uw kruipruimte en daardoor ook in uw leefruimte: gemiddeld wordt het aan de vloer 4 graden warmer, schimmel en ongedierte maken veel minder kans en het algehele gevoel van comfort wordt vergroot. Lees hier de ervaringen van de familie Freriks die Drowa Chips aan hebben laten brengen in hun kruipruimte.
Tros Radar over Kruipruimte Isolatie
Gratis Offertes
Bespaar fors op uw energiekosten en maak uw woning behaaglijker met gesubsidieerde woningisolatie. Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan.