Energiezuinighuis.nl

Huis, comfort & koude

Het verband tussen de staat van het huis en het gevoel van comfort

Huis, comfort en koude

Een comfortabel en behaaglijk huis is heel belangrijk. Een huis dat tochtig of klam of kil aanvoelt wordt door veel mensen als onprettig ervaren.

Veel mensen compenseren dit door de verwarming hoger te draaien, een kostenverhogende en niet altijd comfortverhogende aanpak. Beter is het om te zorgen dat een huis goed geïsoleerd is, en verwarming goed verdeeld wordt over zowel verdiepingen als vloeren, wanden en plafonds.

Voordeel hierbij is natuurlijk dat u door isolatie zowel energie als kosten bespaart énde waarde van uw woning verhoogt.

Warme vloer

Een warme en comfortabele vloer

Een warme en comfortabele vloer

Het binnenklimaat van een woning

Met binnenklimaat bedoelen we de verhouding tussen verschillende factoren zoals de luchtvochtigheid, de gemiddelde luchttemperatuur, bepaalde tochtstromen en de temparatuur en vochtigheid van muren, vloer en plafond.

In simpele bewoordingen: bewoners voelen zich het meeste op hun gemak bij een bepaalde temperatuur en bij een bepaald vochtigheidsgehalte. Zodra lucht te warm of te koud wordt of te vochtig of te droog gaan mensen zich onbehaaglijk voelen. Situaties als een koude vloer of een klamme muur dragen daar sterk aan bij.

Condensatie op het raam vanwege hoge luchtvochtigheid in de woning

Condensatie op het raam vanwege hoge luchtvochtigheid in de woning

Koude & vocht in de woning

Door gebrekkige isolatie en ventilatie ontstaan er koude- en vochtplaatsen in de woning, zoals bijvoorbeeld een niet-geïsoleerde vloer die enkele graden kouder is dan de luchtstroom die een meter boven de vloer aanwezig is. In een woonkamer kan er zomaar 4 tot 5 graden Celsius verschil zitten tussen vloer en plafond !

Qua vochtigheidsgraad voelen mensen zich het prettigst bij een percnetage tussen minimaal 60% en maximaal 85%. Bij slechte of niet-geïsoleerde woningen is dat percentage vaak hoger aangezien waterdamp uit de lucht condenseert op koude (niet geïsoleerde) oppervlaktes waardoor de vochtigheidsgraad.

Een bijkomend probleem van niet-geïsoleerde oppervlaktes als bijvoorbeeld een vloer, maar ook bijvoorbeeld enkel glas is dat ze werken als een soort ‘koude radiator’ ofwel: in plaats van warmte stralen ze koude uit, wat bijdraagt tot het onbehaaglijke en oncomfortabele gevoel.

Hoe op te lossen?

Door een woning goed (na) te isoleren worden koude oppervlaktes aangepakt. Hierdoor worden de temperatuurverschillen veel minder en zal ook vocht niet meer condenseren. Uit onderzoek blijkt keer op keer weer dat geïsoleerde woningen veel behaaglijker en comfortabeler zijn dan niet-geïsoleerde woningen.

Een goede stap is het isoleren van de kruipruimte/onderkant begane grond vloer, de (spouw)muren en overstappen op dubbel glas (meerdere varianten).

Leefcomfort verbetert door kruipruimte isolatie

Kruipruimte isolatie zorgt voor vermindering van het vochtpercentage in uw kruipruimte en daardoor ook in uw leefruimte: gemiddeld wordt het aan de vloer 4 graden warmer, schimmel en ongedierte maken veel minder kans en het algehele gevoel van comfort wordt vergroot. Lees hier de ervaringen van de familie Freriks die Drowa Chips aan hebben laten brengen in hun kruipruimte.

Gratis offerte via energiezuinighuis.nl

Offerte vochtbestrijding?

Via  Energiezuinighuis.nl kunt u – gratis en volledig vrijblijvend – offertes aanvragen bij aangesloten bedrijven (landelijke dekking)

TROS RADAR OVER KRUIPRUIMTE ISOLATIE

Op 16 maart 2009 heeft Tros Radar een special uitgezonden over vochtige kruipruimtes en kruipruimte isolatie. Hieronder kunt u dat onderdeel bekijken. Indien u geïnteresseerd bent in één van de in de uitzending genoemde toepassingen, kunt u eengratis offerte aanvragen voor drowachips bij www.drowachips.nl of voor schelpen bij www.debodemafsluiter.nl. Beide mogelijkheden zijn uitstekend, hoewel schelpen iets duurder zijn dan drowachips.

Meer vochtproblemen

Naast optrekkend vocht zijn er nog meer vochtproblemen te onderscheiden, zoals:

Condens

Koudebruggen

Koudebruggen

Koudebruggen

Koudebruggen

Koudebruggen

Koudeval

Koudeval ontstaat wanneer warme lucht bij een groot, koud raam komt en daardoor afkoelt. Warme lucht stijgt, koude lucht zat. De afgekoelde lucht ‘valt’ dus naar beneden, waardoor er een koude luchtstroom over de grond loopt en het lijkt alsof er altijd tocht staat....

Optrekkend vocht

TIP 32 ENERGIE BESPAREN MET DE MAGNETRON Gebruik uw magnetron liever niet om diepgevroren voedingsmiddelen te ontdooien. De producten geruime tijd vóór bereiding uit de vriezer halen en in de koelkast laten ontdooien, kost geen extra energie. Bovendien hoeft de...

Ongedierte

Ongedierte ONGEDIERTE & INSECTEN Een hoge luchtvochtigheid in combinatie met een bepaalde temperatuur kan een ware plaag aan ongedierte veroorzaken, van insecten tot aan zwammen en schimmels. In Nederland zijn bijvoorbeeld zilvervisjes en muggen veel geziene, maar...

Ongediertebestrijding

In alle huizen zitten insecten en beestjes, dat is heel normaal. Er wordt pas gesproken van ongedierte als het een plaag is en u er last van heeft. Als er sprake is van een plaag kunt u er zelf iets aan doen of het laten handelen door een vakman. Ongedierte is heel...

Vochtige muren

Energie besparenVochtige murenEnergie besparen in de woning door automatisering.Vochtige muren door verschillende oorzaken Indien uw muren regelmatig vochtig zijn, kan dat meerdere oorzaken hebben. Vochtige muren zijn altijd het gevolg van iets. Het is niet normaal of...

Insecten

Ongedierte insecten Het is net zo normaal dat er insecten in uw huis zitten als dat er een vogel in uw tuin vliegt. Pas als u er last van krijgt en het een plaag is noemen we het ongedierte. Overlast van insecten ontstaat niet vanzelf, het moet een reden hebben....

Vocht in de kruipruimte

VochtproblemenVocht in de kruipruimte40% van de kruipruimtes in Nederland zijn te vochtig. Hoe komt het en wat kun je er aan doen?Vocht in de kruipruimte 40% van de kruipruimtes in Nederland zijn vochtig. Zolang de begane grond vloer is geïsoleerd en de kruipruimte...

Energiezuinighuis.nl

Bespaar geld via Energiezuinighuis.nl

Bent u van plan uw woning te isoleren of uw eigen energie op te wekken? Een heel verstandig besluit en via Energiezuinighuis.nl kunt u ook nog eens op een eenvoudige manier offertes voor diverse activiteiten aanvragen en profiteren van aantrekkelijke kortingen.