Vocht in de kruipruimte
Vocht in de kruipruimte
40% van de kruipruimtes in Nederland zijn vochtig. Zolang de begane grond vloer is geïsoleerd en de kruipruimte voldoende wordt geventileerd is dat geen onoverkomelijk probleem. Echter via een te vochtige kruipruimte kan vocht door kieren in de vloer of bij de leidingdoorvoeren via de meterkast omhoogkomen. Een vochtprobleem in de kruipruimte herkent u bijvoorbeeld aan vocht tegen de onderkant van het kruipluik of aan vocht en schimmel in de meterkast, in aanrechtkastjes, bij plinten enzovoorts. Water in de kruipruimte is op zich geen probleem, tenzij het zo hoog staat dat leidingen in de kruipruimte omhoog worden geduwd (bijvoorbeeld de rioolleiding) en uw huis binnenkomt. Door lekkages of door optrekkend vocht van de muren kan vocht de woning binnenkomen. Probeer lekkages op te sporen en te verhelpen. Daarnaast neemt de luchtvochtigheid door water in de kruipruimte wel toe. Als de kruipruimte vochtig is, kunt u de bodem van de ruimte afdekken, zodat vocht niet de woning in kan.
Lekkages en hydrostatische druk van het grondwater zorgen voor vocht in de kruipruimte. In Nederland vindt u gemiddeld op 60 tot 80 cm diepte onder het maaiveld het grondwater niveau. Kruipruimtes liggen qua diepte vaak net op die grens. Door de hydrostatische kracht van het grondwater wordt dit de kruipruimte ingeperst. Ook vinden er vaak lekkages plaats in kelders door de grote hydrostatische kracht waardoor water zich via de kleinste haarscheurtjes naar binnen werkt. Om de schadelijke effecten van grondwater te beperken dient een kruipruimte niet te diep te liggen en moet deze ook regelmatig opgehoogd worden. (in grote delen van Nederland zakt grond rondom de woning terwijl de gefundeerde woningen niet meezakken. Aangezien kruipruimtes niet onderheid zijn, zakken deze net zo hard mee).
Kortom veel vocht in de kruipruimte kan snel plaatsvinden. Door verdamping zal waterdamp naar de bovengelegen woning kunnen migreren indien er niet goed geïsoleerd is of indien er geen adquate vochtonderbrekingssystemen in de muren zitten. (in een dergelijk geval krijg je te maken met optrekkend vocht).
Mogelijke oplossingen voor vocht in de kruipruimte
Tros Radar Kruipruimte Isolatie
Leefvocht in de woning
Gedurende de dagelijkse bezigheden in huis produceert een gezin gemiddeld 11,5 liter aan vocht. Deze vochtigheid ontstaat door: transpireren, koken, wassen, drogen, planten, huisdieren etc. Indien het vocht niet uit huis kan ontsnappen zal het zich in het huis gaan verzamelen en zoekt het een weg naar de koudste plaats in huis. Hier beginnen dan de problemen. Een vochtige woonomgeving kan nadelige gevolgen hebben voor uw gezondheid. Denk aan benauwdheid, hoesten, hoofdpijn, slijmvorming, chronische neusverkoudheid en vermoeidheid. Het is echter niet het vocht zelf wat de mensen ziek maakt. De aanwezigheid van vocht maakt het groeien van huisstofmijten en schimmels mogelijk.
Gratis Offertes
Bespaar fors op uw energiekosten en maak uw woning behaaglijker met gesubsidieerde vloerisolatie en kruipruimte isolatie. Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan.