Energiezuinighuis.nl,een informatieve website over het energiezuiniger maken van woningen en bedrijfsruimtes. Gratis offertes aanvragen bij een landelijk netwerk van meer dan 2.000 bedrijven.

Hoe werkt een zonneboilersysteem ?

Wat is een zonneboilersysteem ?

Een zonneboilersysteem bestaat uit zogenaamde zonnecollectoren die bijvoorbeeld op het dak geplaatst worden waardoor een speciale vloeistof stroomt die verwarmd wordt door het zonlicht. Deze verwarmde vloeistof verwarmt op zijn beurt weer een warmtewisselaar in de aangesloten zonneboiler. De warmtewisselaar verwarmt op haar beurt weer het gewone leiding- of tapwater.

Zonne energie in Nederland ?

Er zijn natuurlijk tal van momenten dat de zon niet schijnt. Op een bewolkte dag is er minder zonnestraling dan bij helder weer. Toch levert de zon ook dan bruikbare energie. Per jaar geeft de zonnestraling in Nederland 1000 kWh per m2 aardoppervlakte. Een zonneboiler vangt een deel van die energie op en zet die om in warmte. In de winter zijn de dagen korter dan in de zomer en kan er dus minder zonneenergie worden opgevangen. Toch levert de zon, gemiddeld over het hele jaar, gratis de helft van de energie die we nodig hebben om ons sanitair water op de gewenste temperatuur te brengen.

Boiler zonne ergie

Een zonneboiler zet zonnestraling om in warmte en slaat die warmte op in een voorraadvat met water. Geeft de zon niet voldoende warmte, dan zorgt de naverwarming ervoor dat we altijd voldoende warm water beschikbaar hebben. De hoofdonderdelen van een zonneboiler zijn de zonnecollector, de leidingen, het voorraadvat, de regeling en de naverwarming.

Werking zonneboiler

  • De zonnecollector vangt het invallende zonlicht op en zet het om in warmte. De collector geeft de warmte door aan een vloeistof die de zonnewarmte van de collector naar het opslagvat brengt.

  • De vloeistof circuleert in de leidingen tussen de collector en het voorraadvat. De vloeistof neemt warmte op in de collector en geeft die af aan het water in het voorraadvat. De afgekoelde vloeistof wordt dan weer naar de collector gepompt om opnieuw op te warmen.

  • Het voorraadvat zorgt ervoor dat de door de zon geproduceerde warmte wordt bijgehouden tot op het moment dat er warm water nodig is. Bij voldoende zonlicht kunnen de zonnecollectoren het water in het voorraadvat gemakkelijk opwarmen tot boven 60 C.

  • Als de zon niet voldoende warmte levert, zorgt de naverwarming ervoor dat de gewenste temperatuur bereikt wordt. De naverwarming is mogelijk een elektrische weerstand, een doorstroomtoestel op gas of de CV-ketel. Bij een duoboiler zit de naverwarming in het voorraadvat.

Mogelijke doeleinden zonneboiler

  • Sanitair warm water

  • Woningverwarming

  • Zwembadverwarming

Twee soorten zonnecollectoren

Er worden twee soorten zonnecollectoren toegepast: de vacuümbuis zonnecollector en de vakkeplaat zonnecollector.

De vlakkeplaat zonnecollector

Dit type zonnecollector wordt vaak verward met een zonnepaneel omdat het beide een vlakke plaat over de eigenlijke installatie heeft zitten. Dit type zonnecollector bestaat in feite uit een ge soleerde bak met een zwarte bodem (absorber genoemd) waarin het leidingwerk met de te verwarmen vloeistof loopt. Door de werking van de absorber wordt het zonlicht niet weerkaatst, maar vastgehouden.

De vacuümbuiscollector

Dit type zonnecollector bestaat uit een verzameling naast elkaar geplaatste glazen buizen (dubbel glas met vacuüm daartussen) en een koperen spiraal (absorber/heatpipe). Deze verwarmen de circulerende vloeistof.

Copyright Energiezuinighuis.nl 2007 - 2022