Energiezuinighuis.nl,een informatieve website over het energiezuiniger maken van woningen en bedrijfsruimtes. Gratis offertes aanvragen bij een landelijk netwerk van meer dan 2.000 bedrijven.

Hoe werkt een zonnepaneel ?

Zonnestraling wordt zonnestroom

Het zonlicht dat de aarde bereikt bestaat uit verschillende onderdelen zoals ultraviolette straling en zichtbaar licht. Andere delen zoals gammastraling, röntgenstraling en radiogolven bereiken meestal de aarde niet. Van al die zonnestraling bereikt (na de dampkring) ongeveer 14 % het vasteland op aarde (het grootste gedeelte verdwijnt in de oceanen).

Het zichtbare licht bestaat voor een deel uit fotonen. Deze fotonen zorgen voor het vrijmaken van elektronen uit atomen. Hierbij vindt een minimieme hoeveelheid electrische lading plaats.

Zo vindt de omzetting van zonnestraling naar zonnestroom plaats.

Zonnecel extreem belangrijk

De belangrijkste technologische ontwikkeling van de afgelopen jaren heeft betrekking op het verbeteren van het rendement van de zonnecellen. Een zonnepaneel bestaat uit een verzameling van zonnecellen. De zonnecellen bestaan uit materialen (o.a. silicum) die de fotonen van zonnestraling omzetten in zonne-electriciteit.

Het huidige rendement van kristallijne zonnecellen ligt tussen de 12 en 18 %, echter zijn er momenteel ontwikkelingen waarbij getracht wordt zogenaamde driedimenstionale zonnecellen te ontwikkelen die zorgen voor een rendement van boven de 50 %.

Omvormer

De door de zonnecellen opgewekte zonnestroom is nog niet geschikt voor normaal gebruik: de ruwe zonnestroom dient eerst omgevormd te worden tot 230 Volt. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een omvormer.

Zonnepanelen

Een zonnepaneel zet (zon)licht om in stroom. Een installatie van drie tot vier zonnepanelen levert per jaar gemiddeld 400 kWh elektriciteit op. Dat is zo'n 15% van wat een huishouden gemiddeld per jaar aan elektriciteit verbruikt. Een systeem van tien panelen betekent zelfs al een opwekking van 40% van uw jaarlijkse verbruik! Gerelateerde maatregelen om uw energierekening te verlagen:

1. Zonneboiler
2. CV-tuning
3. Balansventilatie

VROM - Dossier Zonne-energie Vraag en antwoord

Hoe kunnen we de zon gebruiken?
Wat wil het kabinet?
Hoe werkt een zonnecollector?
Wat kost een zonnecollector?
Komt er een subsidie voor zonnepanelen en zonneboilers voor particulieren?
Hoeveel bespaar ik met een zonnecollector?
Bestaat er bij een zonnecollector gevaar voor legionellabacteri n?
Hoe werkt een zonnepaneel?
Wat kost een zonnepaneel?
Wat levert een zonnepaneel financieel op?
Is een zonnepaneel direct aan het elektriciteitsnet gekoppeld?
Loopt de elektriciteitsmeter dan terug?
Wat is de beste plaats voor een zonnepaneel of een zonneboiler?
Heeft zonne-energie wel zin in een land waar de zon zelden schijnt?
Heb ik een vergunning nodig om een zonnepaneel te plaatsen?

Copyright Energiezuinighuis.nl 2007 - 2022