Energiezuinighuis.nl,een informatieve website over het energiezuiniger maken van woningen en bedrijfsruimtes. Gratis offertes aanvragen bij een landelijk netwerk van meer dan 2.000 bedrijven.

Wat kost een zonnepaneel

Wat kost een zonnepaneel?

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de kosten van een zonnepaneelinstallatie. Met alleen een zonnepaneel bent u er nog niet: u heeft ook een omvormer nodig, bedieningspaneel en natuurlijk de installatie van een zonnepanelensysteem: dat moet u door de specialist laten doen. Indien u uw electriciteitsverbruik voor 100 % wilt vervangen door zonne-energie, dan moet u uitgaan van een gemiddeld investeringsbedrag van € 5.800 (inclusief 21% btw, prijspeil 2016) voor een gemiddeld verbruik van 3480kWh per jaar. (bron: dezonnepaneelexpert.nl).

Factoren die van invloed zijn op de prijs

  • Hoeveel electriciteit heeft u nodig ? (dit wordt veelal bepaald door het aantal bewoners en de mate van energiezuinigheid van die bewoners)

  • Wat voor soort installatie wenst u ? (gaat het om een standalone-installatie of een installatie die aan het openbare electriciteitsnetwerk is verbonden)

  • Installeert u zelf of laat u het doen ? (zelf installeren is vanzelfsprekend goedkoper)

  • Wat voor soort woning heeft u ? (in geval u laat installeren maakt de bereikbaarheid en het gemak waarmee men de installatie kan uitvoeren wel uit qua kosten)

  • Is er een subsidie en hoe hoog is die subsidie ? (sommige subsidies vergoeden direct een deel van de aankoopsom, andere subsidies bestaan uit een bijdrage per opgewekt KwH)

  • Hoe financiert u de investering (indien u de investering financiert met een uitbreiding van uw hypotheek, dan is de rente fiscaal aftrekbaar)

Zonder verplichtingen prijzen opvragen

Nieuwsgierig naar uw besparing met zonnepanelen ? Vul hieronder vrijblijvend het aanvraagformulier in voor prijsopgaves van zonnepanelen-leveranciers (klik op de banner). Het kost u enkele minuten werk en het verplicht u tot niets. Wel ontvangt u gratis offertes en documentatie.

Kosten zonnepaneel omlaag door forse concurrentie

De kosten van een zonnepaneelinstallatie zijn nog maar een fractie van enkele jaren geleden. Door de technologische ontwikkeling zijn zonnepanelen steeds effici nter geworden, waardoor de terugverdientijd nog maar 7 tot 11 jaar is. De verwachting is dat olie- en gasprijzen in de komende jaren fors zullen stijgen waardoor alternatieve energiebronnen als zonne-energie nog interessanter worden. Als gevolg daarvan zijn anno 2016 veel meer bedrijven dan voorheen bezig met de ontwikkeling en installatie van zonne-energiesystemen. Ook zijn steeds meer woningen geschikt om over te stappen op zonne-energie (zo zijn er al dakpannen met ge ntegreerde zonnepanelen, maar ook ramen waarmee zonnestraling opgevangen en omgezet kunnen worden in bruikbare electriciteit).

Zonnestroom terugleveren

Er zijn momenten dat u meer electriciteit opwekt met uw zonnepanelensysteem dan dat u verbruikt. Die extra electriciteit wordt automatisch tegen vergoedingen geleverd aan het regionale electriciteitsnetwerk. Zo verdient u zelfs geld met uw zonnepaneleninstallatie ! Op momenten dat u meer electriciteit nodig hebt, dan uw zonnepanelen systeem kan leveren, dan wordt er automatisch extra electriciteit geleverd door het netwerk. Over een jaar genomen worden de door u extra geleverde electriciteit verrekend met de extra electriciteit die u hebt afgenomen (zogenaamde saldering). Zo zult u per saldo geld ontvangen of iets bij moeten betalen.

Concurrentie verlaagt prijzen

De forse concurrentie onder zonne-energie installateurs zorgt voor evenzo grote prijsverschillen. Het loont daarom echt de moeite om meerdere offertes aan te vragen. Via Energiezuinighuis.nl kunt u via onderstaand formulier op een gemakkelijke en eenvoudige manier in 1 stap meerdere vrijblijvende offertes aanvragen. U krijgt van elke aangesloten installateur een aparte prijsopgave inclusief documententie en overige mogelijkheden. Wel zo handig, aangezien er wereldwijd vele verschillende soorten zonnepanelen worden aangeboden.

Heeft zonne-energie wel zin met dit klimaat ?

Ook als het bewolkt is, werkt een zonne-cel. Wolken houden slechts een deel van het zonlicht tegen, de rest van de stralen verspreiden ze. Aan de Franse Riviera, waar veel minder bewolking is, levert de zon toch slechts 1,5 keer zoveel energie als in Nederland. En, goed om te weten: zelfs op een grijze en grauwe dag levert de zon in Nederland en Belgi toch nog ongeveer 50 % van de zonnestraling zoals deze op een zonnige dag in het Midden-Oosten wordt ontvangen !

Loopt de elektriciteitsmeter dan terug?

Ja, bijna alle analoge elektriciteitsmeters lopen terug, zolang u in huis minder elektriciteit gebruikt dan uw PV-systeem levert. Alleen de nieuwste, elektronische, meters zijn zo gemaakt dat ze niet terug kunnen lopen. In dat geval is een zogeheten viertels elektriciteitsmeter nodig. Een dergelijke elektriciteitsmeter registreert zowel het verbruik als de teruglevering van elektriciteit (en in zowel het dag- als nachttarief).

Wat is de beste plaats voor een zonnepaneel

De opbrengst van een zonnepaneel en/of een zonneboiler is niet alleen afhankelijk van de grootte, maar ook van de hellingshoek van het dak en de stand van het dak. Als de hellingshoek tussen de twintig en zestig graden ligt en de collector op het zuiden is gericht, is de opbrengst optimaal.

Heb ik een bouwvergunning nodig ?

In principe heeft u geen vergunning nodig. Sinds 1 oktober 2010 praten we over een omgevingsvergunning en niet over een bouwvergunning. Het is afhankelijk hoe en waar de zonnepanelen geplaatst worden of u een vergunning krijgt. Indien het op een dak geplaatst wordt en niet uitsteekt is meestal geen omgevingsvergunning nodig. Lees hier meer de voorwaarden voor het niet hoeven aanvragen van een omgevingsvergunning voor de plaatsing van zonnepanelen.

Copyright Energiezuinighuis.nl 2007 - 2022