Balansventilatie

Ventilatie in een huis is heel belangrijk. Het is zelfs nodig om 24 uur per dag te ventileren, niet alleen een half uurtje zoals veel mensen denken. Er kunnen dan ook klachten zoals hoofdpijn en astma ontstaan door te veel vocht als gevolg van gebrek aan ventilatie. Balansventilatie (systeem D) is het energiezuinige proces waarbij het ventilatiesysteem continu de aan- en afvoer van lucht in een gebouw in balans houdt. Er gaat evenveel verse lucht naar droge ruimtes als dat er vervuilde en vochtige lucht uit vochtige ruimtes gehaald wordt. Hierdoor is er een fijn luchtklimaat en een comfortabele temperatuur in de woning. Deze balansventilatie kan mechanisch verlopen.

Dit systeem is echter alleen energiebesparend als uw huis luchtdicht is. Want anders ontsnapt de lucht steeds en moet er zo veel bij verwarmd worden dat het het voordeel van energiezuinigheid verliest. Heeft u interesse in een energiezuinig leven? Dan is isolatie de eerste stap, vraag hier gratis een offerte aan om te achterhalen wat isolatie voor u zou gaan kosten.

Bespaar fors op uw energiekosten en maak uw woning behaaglijker met gesubsidieerde woningisolatie.
Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan.

Hoe werkt het?

Deze vorm van ventilatie is een gesloten ventilatiesysteem. Het bestaat uit een ventilator, warmte terugwin unit (WTW) en een aantal luchtkanalen. Het hart van het systeem is de ventilatie unit, hierin zitten 2 ventilatoren. De eerste zuigt vochtige lucht uit het huis en voert het naar buiten af. De tweede zuigt via het dak verse lucht aan en blaast deze in de woning. Als de buitenlucht te koud is om het huis in te blazen komt de warmte terugwin unit te pas. Door een warmtewisselaar wordt de warmte van de gebruikte lucht hergebruikt om de verse lucht op te warmen. Dit maakt dit systeem heel zuinig en energiebesparend.

 

Wat kost het?

De exacte kosten van hangen af van verschillende factoren zoals of het niet, gedeeltelijk of geheel mechanisch wordt (lees hier meer over bij het kopje ‘mechanische ventilatie’) en merk. Als u een volledig nieuw systeem aanschaft zal dat tussen €1.500,- en €8.000,- liggen (incl. installatie). Het is mogelijk dat u in aanmerking komt voor bepaalde subsidies.

 

Voor- en nadelen

Voordelen

  • Energiezuinig (met WTW kan 90% warmte teruggewonnen worden)
  • Alle ruimtes evengoed geventileerd
  • Hoeveelheid verse lucht kan precies ingesteld worden
  • Door WTW geen last meer van koude luchtstromen
  • Goede luchtkwaliteit
  • Minder kans op schimmel, condensatie, e.d.

Nadelen

  • Het inregelen moet zeer nauwkeurig gedaan worden, anders werkt het systeem niet optimaal
  • Onderhoud is nodig (lees hier meer over bij het kopje ‘Inregelen en onderhoud’)
  • Dure aanschaffing
  • Isolatie is nodig, anders heeft het geen zin

7

Balansventilatie

7

Vraag en antwoord

7

Kruipruimte vochtventilatie

7

Ventilatierooster

7

Mechanische ventilatie

7

Ventilatie op school

7

Verwarming en ventilatie