Verwarming en ventilatie

Ventileren en verwarmen zijn de twee belangrijkste elementen voor een comfortabele woonomgeving. Om het perfecte binnenklimaat te creëren moeten ze goed op elkaar afgestemd zijn. Veel mensen denken dat ventileren ten koste gaat van de warmte, maar niks is minder waar. Het is zelfs zo dat het juist energiezuiniger kan zijn! Dit zijn hele goede manieren om uw huis zuiniger te maken, maar de eerste stap is isoleren.

Zonder isolatie hebben verwarmen en ventileren niet zo veel zin. De kosten zullen dan hoger worden en van zuinig zijn is ook niet veel sprake. Bent u benieuwd wat isolatie u zal gaan kosten? Vraag een offerte aan om te achterhalen wat de exacte kosten bijvoorbeeld dak-, gevel-, vloer- of spouwmuurisolatie zullen zijn.

Bespaar fors op uw energiekosten en maak uw woning behaaglijker met gesubsidieerde woningisolatie.
Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan.

Verwarmen

Het verwarmen van uw woning is natuurlijk essentieel. Er zijn veel manieren om dit zuinig te doen zoals met zonnepanelen, een warmtepomp, een zonneboiler of een HR++-ketel. Als de verwarming goed is afgesteld met de ventilatie, kan dit hele positieve gevolgen hebben. Bij ventilatie wordt de vuile lucht uit de woning gezogen, maar als u een warmtewisselaar hebt (WTW) kan de verse lucht al een stuk verwarmd worden met de hergebruikte warmte van de vuile lucht. Zo hoeft er al minder verwarmd te worden. Het is zelfs mogelijk dat deze warmte ook gebruikt wordt om water op te warmen. Er zijn dus veel manieren om uw huis zuiniger te maken, maar zonder isolatie heeft het niet veel zin, want de warmte zal elke keer ontsnappen. Isolatie is de eerste stap in de richting van een energiezuinig huis.

Ventileren 

Ventilatie en verwarming moeten goed op elkaar afgestemd worden, want als er bijvoorbeeld meer ventilatie is dan verwarming, dan wordt de warme lucht elke keer weggezogen. Als u geen WTW hebt gaat deze energie verloren en zal er steeds weer verwarmd moeten worden, dit zal niets goeds doen voor uw energierekening. Ventilatie is echter wel nodig. Zonder ventilatie zal uw binnenklimaat ongezond worden, er kunnen dan (gezondheids)klachten ontstaan zoals hoofdpijn, astma, weinig concentratie en schimmel.

Er zijn verschillende soort mechanische ventilatiesystemen:

  • (Systeem A, compleet natuurlijk)
  • Systeem B, mechanische luchttoevoer & natuurlijk luchtafvoer
  • Systeem C, natuurlijke luchttoevoer & mechanische luchtafvoer
  • Systeem D, compleet mechanisch (hier is WTW mogelijk)

Voor- en nadelen

Voordelen:

  • Zuinig
  • Milieuvriendelijk
  • Gezond leefklimaat
  • Comfortabel

Nadelen:

  • Dure aanschaffing
  • Isolatie is nodig

7

Balansventilatie

7

Vraag en antwoord

7

Kruipruimte vochtventilatie

7

Ventilatierooster

7

Mechanische ventilatie

7

Ventilatie op school

7

Verwarming en ventilatie