Stooklijn tuning

Een stooklijn geeft de relatie tussen de temperatuur buiten en in de cv-ketel weer. Het is een regeling dat als het bijvoorbeeld buiten kouder wordt, de cv-ketel automatisch het cv-water warmer maakt. In de stooklijn is dit weergegeven. Het laat dus eigenlijk de gewenste temperatuur zien van het cv-water bij een bepaalde buitentemperatuur. Deze stooklijn wordt ingesteld bij installatie naar wens van de gebruikers, grootte & isolatiegraad van het gebouw en de oppervlakte van de radiatoren. Ook is het mogelijk verschillende temperaturen in te stellen ’s nachts en overdag.

Bespaar fors op uw energiekosten en maak uw woning behaaglijker met gesubsidieerde woningisolatie.
Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan.

Hoe werkt het?

De gegevens worden via de buitenvoeler naar een elektronisch regelpaneel gestuurd. Die controleert dan via een watersonde of de watertemperatuur hoog genoeg ligt. Zo niet, dan zet het regelsysteem de brander in werking tot de gewenste temperatuur bereikt is. 

Wat kost het?

De kosten voor een weersafhankelijke regeling variëren tussen €250,- en €750,-.

Voor- en nadelen

Voordelen:

  • Elke ruimte kan een eigen temperatuurinstelling krijgen door thermostatische radiatorafsluiters.
  • De andere ruimtes zijn onafhankelijk van de gemeten temperatuur in de referentieruimte.

Nadelen:

  • Ook wanneer alle thermostatische radiatorafsluiters dicht zijn gegaan, staat het verwarmingstoestel klaar om de gevraagde temperatuur te leveren. Bij deze instelling neemt de opvoerdruk toe waardoor er elektrische pompenergie verloren gaat.
  • Het instellen van een comfortabele en zuinige stooklijn is in de praktijk een langdurig herhalend proces, waarbij alle seizoenen voorbij moeten komen.
7

HR++ Ketel

7

HR++ Combiketel

7

Zonneboiler

7

Zonnepanelen

7

Close in boiler

7

Stooklijn regeling

7

Lage temperatuur verwarming