Airconditioning energiezuinig

Vooral de airco’s van vroeger vreten heel veel energie, wel honderden kWh per jaar. Gelukkig zijn er door strengere milieuregels en betere klimaattechnologie airconditioners, die een stuk zuiniger zijn. Dit komt ook doordat (goede) merken vrijwel alleen nog maar airco’s met energielabel A verkopen. Nu zijn er dus veel meer opties om op dit gebied een zuinig apparaat aan te schaffen. Om helemaal zuinig te worden kunt u ook overstappen naar ventilators, die maar 15 kWh per jaar verbruiken. Maar de eerste stap om energiezuinig te worden is isolatie.

Als steeds uw warmte of koude door bijvoorbeeld ramen en muren ontsnapt vanwege slechte of geen isolatie, kunnen de airco’s alsmaar blijven koelen. Zelfs de zuinigste airco’s verbruiken dan nog veel energie. Als u graag zuinig wilt worden kunt u het beste beginnen bij isolatie, anders heeft een airco niet heel veel zin. Bent u benieuwd wat dak-, gevel-, vloer-, glas-, kruipruimte- of spouwmuurisolatie u zal gaan kosten? Vraag hier dan gratis een offerte aan om de exacte kosten te achterhalen.

Bespaar fors op uw energiekosten en maak uw woning behaaglijker met gesubsidieerde woningisolatie.
Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan.

Hoe werkt het?

Een airco kan zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid regelen. Het werkt hetzelfde als een lucht/lucht warmtepomp en heeft ook hetzelfde principe als een koelkast. Een airco maakt geen koude lucht, maar koelt het af door warmte te onttrekken. De koelvloeistof in de airco verdampt (waar warmte voor nodig, wat dus uit de lucht wordt gehaald). Vervolgens stroomt de (ondertussen weer) vloeistof via buizen naar de buitenunit en geeft daar zijn warmte aan de buitenlucht af. De vloeistof gaat weer terug en verdampt weer, enzovoort. De koude lucht wordt door een ventilator de ruimte in geblazen. Benieuwd hoe een verwarmende airco/warmtepomp werkt? Ga dan naar het kopje ‘warmtepomp’.

Soorten airco’s

Er zijn verschillende soort airco’s, maar de meest voorkomende zijn mobiele airco’s en split- of multisplit airco’s.

Mobiele airco’s zijn, zoals de naam al zegt, mobiel. Ze hebben wieltjes en kunnen dus verplaatst worden van kamer naar kamer. Wel moet er een slang door een raam zijn om de warme lucht af te koelen. Mobiele zijn goedkoper dan spilt airco’s. Wel is het energieverbruik vrij hoog en kunnen ze best veel lawaai maken.

Split- of multisplit airco’s kunnen niet verplaatst worden. Ze hebben een buitenunit en 1 of meerdere binnenunits. Deze units worden met elkaar verbonden door koelleidingen. Bij een split airco kan er maar 1 binnenruimte gekoeld worden, bij een multisplit airco kunnen meerdere ruimtes gekoeld. Deze airco’s hebben een groter koelvermogen dan mobiele airco’s. Ook zijn deze airco’s te verkrijgen zonder buitenunit, dan is er dus maar 1 apparaat, deze airco’s worden monoblock airco’s genoemd.

Energielabel

Airconditioners hebben energielabels. Hierop zijn de volgende dingen gemeld:

  • Energieverbruik (per uur of per jaar)
  • Energie-efficiëntie (voor koelen en/of verwarmen)
  • Geluid (de hoeveelheid)

Uiteraard zijn de airco’s met label A++ het meest efficiënt en zuinig. U moet wel opletten als u een monoblock of splitsysteem aanschaft. Deze hebben namelijk een ander soort label. Wat bijvoorbeeld voor een monoblock airco label A is, is bij een splitsysteem label D. 

SCOP-waarde en SEER-waarde

Deze waarden staan vermeld op het energielabel. De SEER-waarde (Seasonal Energy Efficiency Ratio) staat voor het koelgedeelte van de airco. Hier staan het verbruik en efficiëntie van de airco. Ook is de (negatieve) invloed van de seizoenen is te zien, zo zijn airconditioners beter met elkaar te vergelijken.

De SCOP-waarde (Seasonal Coefficent Of Performance) geeft aan hoe efficiënt het apparaat kan verwarmen. Ook hier is de (negatieve) invloed van de buitentemperatuur in verwerkt. Deze labels zijn gemeten bij een realistische situatie in tegenstelling tot de oude labels (EER & COP), waarbij er werd gemeten in de meest ideale omstandigheden en de invloeden van seizoenen niet in verwerkt waren.

Wat kost het?

De kosten om een airco aan te schaffen zijn erg verschillend. Het ligt natuurlijk het merk, soort, etc. Om u toch een idee te geven is dit een overzicht van de gemiddelde prijzen van de populairste airco’s inclusief btw en voorrijkosten:

  • Split airco – €1.200 tot €2.250
  • Multisplit airco – €2.000 tot €2.950
  • Monoblock airco – €1.300 tot €2.150
  • Mobiele airco – €300 tot €650

De gemiddelde kosten van het energieverbruik van een airco zijn natuurlijk niet te vergeten:

Uitgaande van een kamer van 16 m2, verbruikt een airco 0,75 kW per uur (0,75 kWh). Per kWh kost het u €0,185, wat uitkomt op 14 cent per uur. Als u per jaar gaat rekenen, uitgaande van 50 dagen in de zomer 8 uur per dag, zal het rond de €55,50 per jaar kosten.

 

7

Airconditioning energiezuinig

7

Wasdroger energiezuinig

7

Koelkast energiezuinig

7

Wasmachine energiezuinig