Koelkast energiezuinig

Iedereen heeft er wel een: een koelkast. Hij lijkt zo vanzelfsprekend, maar hier ligt een grote mogelijkheid om uw huis energiezuiniger te maken. Koelkasten en diepvriezers verbruiken namelijk 24/7 stroom, ze zijn verantwoordelijk voor 20% van het energieverbruik. Energie besparen is natuurlijk aantrekkelijk voor iedereen, het is namelijk niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee! Een verouderde koelkast verbruikt veel energie, de nieuwere modellen verbruiken al 80% minder. Het is dus een goed om na denken over een nieuwe aanschaffing. Zelf kleine maatregelen nemen kan ook al veel schelen, zodat een zo’n dure aanschaffing niet nodig is.

Bent u geïnteresseerd in energie besparen? Denk dan ook zeker na over isolatie! Op weg naar een zuinig huis is isoleren de eerste stap. Om de exacte kosten te achterhalen van bijvoorbeeld dak-, gevel-, spouwmuur-, kruipruimte-, vloer- of glasisolatie kunt u hier een offerte aanvragen. 

Bespaar fors op uw energiekosten en maak uw woning behaaglijker met gesubsidieerde woningisolatie.
Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan.

Soorten

Er zijn verschillende soorten koelkasten:

 • Koel- vriescombinatie

Deze soort wordt ook wel koelvrieskast, dubbeldeurs of upsidedown koelkast genoemd. Hierin zit een koel- en een vriesdeel, er zijn wel aparte deuren. Er moeten natuurlijk 2 verschillende temperaturen geregeld worden, dit kan elektronisch of mechanisch gedaan worden. Het ligt aan de fabrikant en het merk hoe de koelkast eruit zal zien, dit kan geheel aangepast worden naar uw interieur, hij kan bijvoorbeeld vrijstaand zijn of ingebouwd worden.

 • Tafelmodel

Het tafelmodel is een gewone koelkast, maar dan laag. Hij komt niet boven een tafel uit, vandaar de naam. Hij is verkrijgbaar in 3 vormen, namelijk: vrijstaand, ingebouwd of onderbouw (dit betekent dat er nog iets op is, zoals een aanrecht of vriezer). Ook is het mogelijk om een model te kopen met een vriesdeel, dat is dan een klein deel meestal bovenin de koelkast, daar is dan een apart deurtje voor.

 • Kastmodel

Dit is de koelkast die het meest voorkomt en ook waar u waarschijnlijk aan denkt als u aan een koelkast denkt. Ook deze soort komt zowel vrijstaand als ingebouwd voor. Hier is het ook mogelijk een vriesgedeelte te hebben. Het verschil met een koel-vriescombinatie is dat daar de temperaturen van de twee gedeeltes niet van elkaar afhangen en apart kunnen worden ingesteld, bij een normale koelkast kan dat niet.

 • Barmodel

Deze soort komt vrijwel niet voor en wordt ook wel minibar genoemd. Meestal zijn ze te vinden in hotelkamers. Voor de rest is het een normale koelkast en is een vriesgedeelte niet mogelijk. Wel kunnen ze evenzeer vrijstaand en ingebouwd worden.

 • Wijnkoelkast

Er zijn veel verschillende soorten en maten wijnkoelkasten. Zo kunt u er een kopen van 15 tot wel 200 flessen. Wijnkoelkasten hebben vaak 2 temperatuurzones, omdat bijvoorbeeld rode en witte wijn op een andere temperatuur bewaard moeten worden. Let er goed op of de motor en het luchtfilter trillingsvrij zijn, want dat is niet goed voor de wijn. Luchtvochtigheid is belangrijk voor de kwaliteit van de wijn, een goede koelkast zou ervoor moeten zorgen dat de kurken niet droog worden, dat er goed geventileerd wordt en dat de luchtjes uit de keuken niet bij de wijn kunnen komen. Daarbij raden we u aan om dichte deuren of UV-werend glas te nemen.

 • Amerikaanse koelkast/side-by-side-koelkast

Deze koelkast is twee-deurs, vaak met een waterdispenser en/of ice-dispenser. Zo’n dispenser kan voor schaafijs en/of gekoeld water zorgen. Het is hierbij wel belangrijk dat u erbij nadenkt dat de koelkast aan een waterleiding aangesloten moet worden. Ook hier zijn koelkasten met en onder vriesgedeelte verkrijgbaar. Afhankelijk van type en merk zijn er verschillende luxe mogelijk bij deze soort, zoals: 0-graden zone, automatisch ontdooien, no-frost systeem & superkoelen en/of supervriezen. 

Energie- en Ecolabel

Alle elektrische apparaten hebben een Energielabel. Dit is geen keurmerk, maar laat zien hoe zuinig een apparaat is. Zo hebben koelkasten dat dus ook. De klassen gaan van A (meest zuinig) tot G (minst zuinig). Zo kunt een makkelijker beslissen welke soort u wilt en zo kunt u voorspellen wat uw energiekosten zullen worden. Er wordt vrijwel alleen nog maar klasse A verkocht, met een variatie van A tot A+++.

Het Ecolabel is echter wel een keurmerk. Dit houdt in dat alle koel-vriesapparaten een helpen met de vermindering van ozonafbrekend vermogen, vermindering van energieverbruik & de vermindering van het vermogen tot opwarming van de aarde door middel van koel- en blaasmiddelen. Ook zijn er eisen waarvan de inhoud gaat over geluid, hergebruik van materialen en milieuverantwoord gebruik.

Kosten

De aanschafprijs en de energiekosten hangen af van het soort en het merk van de koelkast. Om u toch een idee te geven hebben we hier de gemiddelde energiekosten van de 3 meest gekocht koelkasten op een rijtje gezet en de gemiddelde prijzen waartussen alle soorten liggen. De Amerikaanse koelkast wordt ook steeds meer verkocht, maar als u energiezuiniger wilt leven, raden wij deze u niet aan, aangezien hij gemiddeld 40% meer verbruikt dan een koel- vriescombinatie.

 

 • De gemiddelde energiekosten per jaar:

[table id=6 /]

 • De gemiddelde aanschafprijs van alle soorten:

[table id=9 /]

Zelf energie besparen

Wij raden u aan om een kistmodel zonder vriesvak te nemen, aangezien combitoestellen 2 keer zo veel energie gebruiken. Een kistmodel is niet te groot of te klein voor een gezin en verbruikt 15 procent minder dan een kastmodel. Als een compleet nieuwe koelkast geen optie is, maar u toch energie wilt besparen, zijn en nog andere andere manieren.

Wij hebben wat tips voor u op een rijtje gezet:

 • Zet de koelkast op een koele plek, niet in de zon of naast een warmtebron
 • Door de koelkast 5 cm van de muur af te zetten, kan de warmte makkelijker weg en gaat er minder energie verloren
 • De ideale temperatuur in een koelkast is 4 graden, in een vriezer -18 graden. Een lagere temperatuur verbruikt te veel energie, bij een hogere temperatuur bederft het eten te snel
 • Ontdooi uw toestellen op tijd (het beste in de winter!), zodra er een rijmlaagje van 2 mm gevormd is, verhoogt het energieverbruik al met 10%! Een diepvriezer ontdooit het snelst door er emmer heet water in te zetten.
 • Open de deur niet te vaak en ook niet te lang, dus zorg er bijvoorbeeld voor dat alle etenswaren altijd op dezelfde plek liggen, zodat het makkelijker te vinden is
 • Ontdooi diepvriesproducten in de koelkast en laat warme gerechten eerst afkoelen voordat u ze in de koelkast zet
 • Zorg dat de toestellen niet maar half gevuld zijn, dit verspilt onnodige energie. Vul ze desnoods aan met piepschuim of een zak met krantenpapier
7

Airconditioning energiezuinig

7

Wasdroger energiezuinig

7

Koelkast energiezuinig

7

Wasmachine energiezuinig