Wasdroger energiezuinig

Bijna iedereen heeft wel een wasdroger. Het zijn de grootste energievreters in huis, maar er zijn al heel veel verbeteringen en ook zeker energiezuinige mogelijkheden. De aanschaf voor een energiezuinige wasdroger zal misschien niet goedkoop zijn, maar goedkoop is duurkoop. Als u kijkt naar de verschillen in energiekosten is het aanschaffen van een zuinige droger het zeker waard. Om helemaal zuinig te zijn kunt u natuurlijk ook een waslijn gebruiken, mensen met een wasdroger gebruiken voor gemiddeld 40% van de kleding een waslijn. Bent u van plan een nieuw apparaat te kopen, verdiep u dan in welk merk, soort en energielabel de wasdroger heeft. 

Begint u pas net met het zuiniger maken van uw huis? Ga dan eerst na of uw huis geïsoleerd is. Isoleren is de eerste stap voor een zuiniger huis. Als u benieuwd bent hoeveel dak-, gevel-, kruipruimte-, vloer-, spouwmuur- of glasisolatie u zou kosten, vraag hier dan een offerte aan.

Bespaar fors op uw energiekosten en maak uw woning behaaglijker met gesubsidieerde woningisolatie.
Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan.

Soorten

Er zijn 5 soorten wasdrogers:

 • Was-droogcombinaties

Hierbij wordt er door hetzelfde apparaat gewassen en gedroogd. De wascapaciteit is echter hoger dan de droogcapaciteit, dus als het wassen klaar is zal u een deel er uit moeten halen om te kunnen drogen. Deze soort wordt steeds zuiniger, maar is nog steeds een heel stuk minder zuinig dan losse apparaten. 

 • Luchtafvoerdrogers

Door een grote flexibele slang wordt de warme vochtige lucht afgevoerd. De aanschaf is goedkoop en kleren worden snel droog (rond 80 minuten). Ook werken ze op hoge temperatuur. Hierdoor zijn ze echter niet zuinig en verbruiken dus veel energie.

 • Condensdrogers

Condensdrogers lijken in zuinig- en snelheid veel op luchtafvoerdrogers. Alleen hebben deze meer onderdelen en kan uw washok wel eens nat worden. Ze laten vocht in de lucht condenseren en vangen het vervolgens op in een condensbank om het af te voeren naar het riool. Ze zijn goedkoop , maar de energiekosten zijn hoog.

 • Warmtepompdrogers

Dit is de zuinigste soort. Doordat de warmte wordt hergebruikt, zijn de energiekosten heel laag. Warmtepompdrogers zijn ongeveer 60% zuiniger dan luchtafvoer- en condensdrogers. Wel doen ze er lang over, zo’n 110 minuten. Deze soort wordt het meest aangeraden, omdat het goed is voor het milieu en natuurlijk vanwege het lage energieverbruik. De aanschaf is echter duurder.

 • Gasdrogers

Deze soort is ongeveer net zo zuinig als een warmtepompdroger en net zo snel als een luchtafvoerdroger, ook is de aanschaf niet duur. De lucht wordt verwarmd door gas, elektriciteit is dus niet nodig. Ook hier wordt de lucht via een slang afgevoerd. Het enige nadeel is dat er een gasaansluiting in uw washok moet zijn. Een gasaansluiting laten leggen is wel duur en er is weinig aanbod in. 

Energielabel

Alle wasdrogers hebben een energielabel. Deze is er om aan te geven hoeveel een droogkast verbruikt. Voor drogers bestaan labels D tot A+++. Label C en D mogen sinds 1 oktober 2015 niet meer gemaakt worden, doch mogen oude voorraden nog wel verkocht worden. Hoeveel een wasdroger verbruikt hangt af  van label, merk en soort droger. Maar gemiddeld verbruikt een wasdroger zo’n 2400 watt. Per droogbeurt zou dat zo’n 15 tot 50 cent zijn. Hoe vaker u wast, hoe efficiënter het is om een zuinige droger aan te schaffen.

Wat kost het?

De kosten hangen af van verschillende factoren. Wij hebben een overzicht voor u gemaakt met gemiddelde kosten zodat u toch een idee krijgt:

 

[table id=2 /]

Voor- en nadelen

Wij raden (na de waslijn)de meest zuinige wasdroger aan: de warmtepompdroger. Hier zijn de voor- en nadelen:

Voordelen:

 • Weinig onderhoud
 • Milieuvriendelijker
 • Lagere energiekosten
 • Weinig kreuken, krimpen en slijten
 • Snelle terugverdientijd, na ongeveer 6 jaar heeft u de aanschafkosten terug

Nadelen:

 • Dure aanschaf
 • Ze zijn niet altijd even stil
 • De wastijd is langer
7

Airconditioning energiezuinig

7

Wasdroger energiezuinig

7

Koelkast energiezuinig

7

Wasmachine energiezuinig