Energiezuinighuis.nl,een informatieve website over het energiezuiniger maken van woningen en bedrijfsruimtes. Gratis offertes aanvragen bij een landelijk netwerk van meer dan 2.000 bedrijven.

Optrekkend vocht

Wat is optrekkend vocht

Optrekkend vocht is het principe dat vocht in een fundering of muur trekt (net als bijvoorbeeld een spons of krant) en dan 'optrekt' naar bijvoorbeeld de muren op de begane grond. Soms kan optrekkend vocht tot en met de eerste of tweede verdieping van een pand komen. De mate en snelheid waarin vocht optrekt is afhankelijk van de hoeveelheid vocht, de steen of betonsoort, de temperatuur en de mate van isolatie.

Methodes om dit proces te onderbreken zijn bijvoorbeeld injecteren, isoleren of de schrijver methode (methode waarbij de fundering of muur door een niet vocht opnemende steensoort wordt onderbroken.

De gevolgen bij optrekkend vocht zijn net als opstijgend vocht groot:

Problemen optrekkend vocht

  • loslaten behang

  • temperatuursdaling

  • schimmelvorming op muren

  • aantasting muren waardoor delen kunnen afbrokkelen.

Oplossingen optrekkend vocht

Er zijn twee manieren om optrekkend vocht aan te pakken, hoewel de combinatie van beiden het beste is. Allereerst dienen de funderingen en/of muren aangepakt te worden: er moet middels een horizontale vochtonderbreking bewerkstelligt worden dat vocht niet hoog kan optrekken. Ter info: vocht kan tot wel 6 meter boven maaiveld optrekken in muren ofwel tot en met de eerste verdieping van een woning.

Een vochtonderbreking kan mechanisch, dat wil zeggen dat delen van de muren uitgehakt worden en er onderbrekingen in geplaatst worden waardoor het vocht niet verder kan optrekken, een andere - veel minder ingrijpend - is door het injecteren van de muren en funderingen met een vloeistof die een soort vochtscherm vormt in de muur waardoor de optrekkende stroom ook onderbroken wordt.

In beide gevallen praten we over vochtbestrijding.

De 2e manier

De 2e manier om te zorgen dat vocht niet optrekt in muren is ervoor te zorgen dat de toevoer van vocht sterk vermindert, bijvoorbeeld door voor een drogere kruipruimte te zorgen middels bodemafsluiting of kruipruimte isolatie. Evenwel kan bij deze methode niet 100% optrekkend vocht worden voorkomen. Het beste is een combinatie van injecteren en bodemafsluiting van schoon zand en daarboven op kruipruimte isolatie of vloerisolatie.

Gratis Offertes

Bestrijd vochtvorming en bespaar fors op uw energiekosten met gesubsidieerde woningisolatie en isolatieglas. Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan.

TIP 32 Energie besparen met de magnetron

Gebruik uw magnetron liever niet om diepgevroren voedingsmiddelen te ontdooien. De producten geruime tijd vóór bereiding uit de vriezer halen en in de koelkast laten ontdooien, kost geen extra energie. Bovendien hoeft de koelkast dan minder hard te werken dankzij de koude, ingevroren producten. Ook dat scheelt dus energie. Koken in de magnetron levert alleen bij kleine porties tijdwinst op. Grotere hoeveelheden, zoals een maaltijd voor drie à vier personen, kunt u sneller bereiden op het fornuis. Omgekeerd is het zo dat het verwarmen van een kleine portie op het (gas)fornuis twee tot drie keer zoveel energie kost als in de magnetron. Bij grotere porties (drie à vier personen) verdwijnt het energievoordeel van de magnetron snel en slaat het om in een nadeel. (Bron: 250 gouden energiebespaar tips, Georgie Dom, Consumentenbond 2008)

Spouwmuurisolatie bij woningen van voor 1980

Copyright Energiezuinighuis.nl 2007 - 2022