Energiezuinighuis.nl,een informatieve website over het energiezuiniger maken van woningen en bedrijfsruimtes. Gratis offertes aanvragen bij een landelijk netwerk van meer dan 2.000 bedrijven.

Koudebruggen

Koudebruggen

Koudebruggen zijn delen van het huis die door een verkeerde constructie veel kouder zijn dan de rest van de woning. Denk bijvoorbeeld aan een betonnen balkondeel dat doorloopt in de woning. Doordat het betondeel als geheel koud wordt, wordt ook het deel dat doorloopt in de woning koud. Koudebruggen zorgen voor koude plekken in de woning, maar ook voor een toename van het vocht, aangezien waterdamp op koude oppervlaktes condenseert.

Hierdoor kunnen schimmelvorming en bijvoorbeeld houtrot ontstaan.

Koudebruggen zorgen er voor dat wanden en vloeren altijd koud aanvoelen waardoor die plekken in het huis minder comfortabel zijn. Bovendien kosten koudebruggen veel energie omdat ze als het ware warmte "uit het huis zuigen".

Gerelateerde maatregelen om koudebruggen tegen te gaan:

1. Inpakken koudebruggen

TIP 2 Liever een ventilator dan airco

Een ventilator laat de gevoelstemperatuur met 3, maximaals graden, dalen. Hij is stiller en aanzienlijk goedkoper in aanschaf én verbruik dan een airconditioner.

Wilt u per se een airco, kies dan voor een splitsysteem in plaats van een monomodel. Een monosysteem haalt de warmte uit de kamer en voert deze via een slang af naar buiten. Die slang hangt uit een raam of deur die op een kiertje staat. Om de warme lucht naar buiten af te kunnen voeren (Bron: 250 gouden energiebespaar tips, Georgie Dom, Consumentenbond 2008)

Copyright Energiezuinighuis.nl 2007 - 2022