Energiezuinighuis.nl,een informatieve website over het energiezuiniger maken van woningen en bedrijfsruimtes. Gratis offertes aanvragen bij een landelijk netwerk van meer dan 2.000 bedrijven.

Hoeveel subsidie kan je krijgen ?

Subsidie voor zonnewarmte

In 2016 zijn er geen landelijke subsidies voor de aanschaf en installatie van een zonneboilersysteem beschikbaar. Op provinciaal, regionaal of lokaal gebied kunnen er wel mogelijkheden bestaan, maar dat is dus afhankelijk van uw woonplaats en de eventuele aanvullende voorwaarden van die mogelijke subsidieregelingen.

Hoe dan ook: door technologische ontwikkeling en de continue stijging van energieprijzen is een zonneboiler ook heel rendabel zonder subsidie.

Hoe vangt de zonneboiler de warmte op ?

De absorber, het hart van de zonnecollector

Het zonlicht valt in op een metalen plaat die bedekt is met een speciale laag die bijna alle zonnestraling absorbeert en omzet in warmte. De onderzijde van de metalen plaat is verbonden met een circuit van buizen. Door het circuit stroomt een vloeistof die de warmte opneemt en transporteert. Isolatie aan de achterkant van de absorber en een glasplaat ervoor vermijden dat er warmte verloren gaat. Dat geheel vormt een vlakke plaatcollector. Er bestaan echter ook andere collectoren. Vacuüm collectoren bestaan uit vacuüm buizen met één smalle absorber per buis.

Naar de zon gericht
Om voldoende energie te kunnen leveren moet de zonnecollector zo geplaatst worden dat er zoveel mogelijk zonlicht op valt. Die hoeft niet per se pal naar het zuiden gericht te staan. Een ori ntatie tussen zuidoost en zuidwest en een hellingshoek tussen 20 en 60 leveren ook een goede opbrengst.

Verschillen zonnepaneel en zonnecollector

  • zonnepaneel zet zonlicht om in electriciteit

  • zonnecollector zet zonlicht om in warmte

  • zonnepaneel maakt gebruik van zonnecellen bestaande uit silicum waarbij de zonnecellen statisch geladen raken door het zonlicht

  • zonnecollectoren maken gebruik van buizen waardoor water stroomt dat verwarmt wordt door het zonlicht

  • zonnepanelen werken in combinatie met een omvormer die zorgt voor omzetting van zonnestroom naar normale electriciteit (220V)

  • de vloeistof die door de zonnecollectoren verwarmd worden, verwarmen zelf weer een warmtewisselaar in de zonneboiler die zorgt voor verwarming van het water

Copyright Energiezuinighuis.nl 2007 - 2022