Energiezuinighuis.nl,een informatieve website over het energiezuiniger maken van woningen en bedrijfsruimtes. Gratis offertes aanvragen bij een landelijk netwerk van meer dan 2.000 bedrijven.

Close in Boiler

Close-in boiler

Wanneer water van ver moet komen, bijvoorbeeld van zolder, duurt het soms lang voordat er warm water uit de keukenkraan komt. Een boiler is een goede oplossing hiervoor.Met een 'close-in' boiler wordt bedoeld een kleine elektrische boiler die in het keukenkastje direct onder de kraan wordt gemonteerd. Dit levert een belangrijk gebruiksvoordeel op: er is direct, binnen enkele seconden, heet water beschikbaar. .

Electrische boiler

Het warme water wordt met elektriciteit verwarmd. Dat lijkt niet erg milieuvriendelijk, doordat met elektriciteit verwarmen minder effici nt is dan het verwarmen met gas. Maar juist doordat het verbruiken en produceren van heet water zo dicht bij elkaar zitten, is het energieverlies heel gering en is de 'close-in' boiler toch in veel gevallen zuiniger dan het gebruiken van heet water uit de gasketel

Indirekte gestookte cv boiler

Zeker wanneer, zoals in vele nieuwbouwhuizen, de ketel op zolder staat is het water relatief lang 'onderweg' voordat het als heet water uit de kraan stroomt. Dat kost extra water en extra energie door het afkoelen. Bij een 'standaard gezinsverbruik' van relatief vaak per dag enkele liters heet water gebruiken, is een 'close-in' boiler vrijwel altijd zuiniger. Alleen wanneer er bijvoorbeeld overdag nooit iemand thuis is en er dus veel minder vaak water getapt wordt, kan het zijn dat een close-in boiler niet voordeliger is.

TIP 16 Bewaar het beeldscherm

Een scherm gaat over het algemeen veel langer mee dan een computer. Vervang dus alleen de pc; dat bespaart op de aanschafkosten en in de productie van beeldschermen. Bij een CRT-beeldscherm (met beeldbuis) loont het wel om dit te vervangen door een veel zuiniger TFT-scherm. (Bron: 250 gouden energiebespaar tips, Georgie Dom, Consumentenbond 2008)

Copyright Energiezuinighuis.nl 2007 - 2022