Energiezuinighuis.nl,een informatieve website over het energiezuiniger maken van woningen en bedrijfsruimtes. Gratis offertes aanvragen bij een landelijk netwerk van meer dan 2.000 bedrijven.

Ongedierte insecten

Insecten: 35000 soorten in Nederland

De insecten vormen verreweg de soortenrijkste diergroep die wij kennen. Er zijn reeds meer dan 750.000 soorten beschreven. Ook nu nog worden er met grote regelmatig nieuwe soorten voor de wetenschap ontdekt. Sinds lange tijd buigen biologen zich over het feit hoeveel insecten er in totaal zouden kunnen zijn: de schattingen hierover lopen sterk uiteen van 2 tot wel 20 miljoen. Het aantal soorten in Nederland en Belgi bedraagt ongeveer 35.000. In woningen kan het krioelen van de verschillende soorten insecten, vooral indien aan bepaalde voorwaarden zijn voldaan kunnen huizen dankbare broedplaatsen zijn.

Insecten en vocht

Vooral vocht, de aanwezigheid van voedingsbronnen, donkere en verborgen plekken in combinatie met vaak een wat koudere temperatuur zorgt voor het perfecte leefklimaat van vele soorten ongedierten zoals bijvoorbeeld insecten. De aanwezigheid van insecten in meterkasten, kruipruimtes, onder plinten etc. ligt vaak gelegen aan een gebrekkige isolatie en afwerking van woningen. Belangrijk hierbij is de insectensoort te (laten) identificeren door bijvoorbeeld ongediertebestrijdings bedrijven . De volgende stap is het verwijderen c.q. verdelgen van ongedierte en/of de laatste stap is het weghalen van de oorzaak, d.w.z. zorgen dat de temperatuur (te) hoog, voedingsbronnen verdwijnen, kieren en openingen afgedicht worden enz. Hierdoor wordt het (veel)minder aantrekkelijk voor ongedierte.

Ongedierte insecten

Insecten vindt u meestal alleen op vochtige plaatsen, liefst donker en met rottende voorwerpen om zich in te nestelen of voort te planten

TIP 29 Dek de bodem van de kruipruimte af

U kunt het isolatiemateriaal ook op de bodem van de kruipruimte laten leggen. Dat scheelt bij hetzelfde vloeroppervlak als in de vorige tip 140 m? gas per jaar (€83). Dat kunt u bijvoorbeeld doen met folie van PE (polyetheen), dat in de bouwmarkt enkele euro's kost. Denk ook hierbij aan het openblijven van de ventilatieroosters. (Bron: 250 gouden energiebespaar tips, Georgie Dom, Consumentenbond 2008)

Copyright Energiezuinighuis.nl 2007 - 2022